MUSEUM LANDGOED FRAEYLEMABORG

Naar website

De Fraeylemaborg biedt u op 10 verschillende plaatsen op het landgoed online achtergrond informatie over wat er op die plaats te zien is.


U bevindt zich bij: Het beeld Flora.


Vanaf ongeveer 1785 begon borgheer Hendrik de Sandra Veldtman met een grootscheepse verfraaiing van zijn park in Engelse landschapsstijl, daarvoor had het park van de Fraeylemaborg een strakke Franse aanleg. Hiervan bleven een kaarsrechte middenas en een schuine zichtas bewaard. Bij zo’n geometrisch ontwerp speelden tuinbeelden en vazen ook een belangrijke rol. Dit zandstenen beeld van de godin Flora dateert uit de vroege 18de eeuw. Ze staat op een sokkel uit de 19de eeuw. Flora is de godin van bloemen en planten en van de groeikracht van de natuur.


Op deze plek vlakbij het beeld van Flora stond eeuwen lang een legendarische beukenboom. Door de inwoners van Slochteren werd de boom van oudsher de Kinderboom genoemd of ook wel de Dikke Boom. Vroeger geloofde men dat de zielen van nog ongeboren kinderen verborgen waren in het bladerdak van deze Dikke Boom. De “heilige vogel”, de ooievaar, bracht op het juiste moment één van deze zielen naar een pasgeboren kind in de regio.

Het was dan ook een grote klap toen in 1963 de Kinderboom door de storm werd geveld.

Om het geboortecijfer in de wijde omgeving op peil te houden werd,  door borgvrouwe Cateau Thomassen a Thuessink van der Hoop van Slochteren- Star Numan met spoed een jonge beuk geplant vlak bij de gesneuvelde voorganger. Deze boom is inmiddels ruim 40 jaar oud en is een waardige nieuwe Kinderboom. De ooievaar heeft het nog steeds druk in en rond de Fraeylemaborg. Er is dan ook een nieuw nest op een paal geplaatst voor deze ooievaar, op een eilandje in het weiland tussen het park en de Noordbroeksterweg.

 


HIER

KUNT U

UITGEBREIDE INFORMATIE

(audiobestand 5.1 mb)

BELUISTEREN